Blue Flower

                                   

Zadruga  „Žir“ ove školske godine djeluje kroz rad 11 sekcija i 13 voditelja. Naši zadrugari su bili opet  jako vrijedni. Sudjelovali su na proslavi Dana župe sa svojom prodajnom izložbom, marljivo su izrađivali proizvode za školski Božićni sajam i za uskršnju prodaju. Našlo su tu svega: kuglica, adventskih vijenaca, snjegovića, svijećnjaka, čaša, neobične pšenice, svega! Mašte i volje im ne nedostaje, a postali su i pravi stručnjaci za recikliranje. Uz pomoć voditeljica, vješto izrađuju nove uporabne ili ukrasne predmete od starih ili odbačenih. Tako su ove godine izrađivali pernice i torbe od stare odjeće, od bojica su napravili kutije za olovke, koristili su stari papir, vunu, čaše, salvete…Često su tako nastajala prava mala umjetnička djela! Mali zadrugari vrlo često od prirodnih i prikupljenih materijala izrađuju ukrase i nakit. Ove godine odlučili smo se za prešano cvijeće i lišće. Ideje su samo sustizale jedna drugu: Mali kreativci, trećaši, su izrađivali straničnike; Kreativna radionica slike krajolika, Ekosekcija je sadila male čuvarkuće u ukrasne teglice od jute, a Kreativna radionica ,,Sunčica'' ukrasne teglice s čuvarkućama i predivan nakit od smole i prešanog bilja. Naziv ove kolekcije proizvoda je ,,Zarobljeni cvijet''; sve smo bilje na neki način zarobili, sadnjom u teglice ili prešanjem. Da se ne bismo imali razloga osjećati  loše zbog toga, svaki je kupac, uz svoj proizvod, dobio i malu ukrasnu vrećicu sa sjemenkama cvijeća u recikliranom papiru, kako bi mogao posaditi novi cvijet i time ga osloboditi. Te smo proizvode odlučili predstaviti na Županijskoj smotri učeničkih zadruga, koja se ove godine održala 29. lipnja 2018. na Zrinjevcu.  Predstavljali su nas šestaši  zadrugari: Tia Tkalec, Maja Borić i Stjepan Lacić. Prisutnima su vrlo vješto prikazivali kako su proizvode izrađivali, odgovarali na pitanja posjetitelja, a pokazali su se i kao izvrsni prodavači. Bilo je to zaista prekrasno druženje svih zadrugara grada Zagreba, posjetili smo i organizirane radionice, a naš je štand izazvao veliki interes i pohvale. Tim događajem smo zaokružili rad zadruge za ovu školsku godinu, a nadamo se da ćemo i dalje uspješno djelovati jer već imamo mnoštvo zamisli za daljnji rad.

                                                                                                                        Nataša Ostojić, voditeljica zadruge

     

 

 

  BILI SMO U EMISIJI ŠKOLSKI SAT

                     

 

U srijedu 15. veljače 2017. učenici Patricia Žižak, Lorena Cvitkušić i Tin Rajič u pratnji profesorice matematike i voditeljice Školske zadruge Žir Nataše Ostojić su gostovali  u emisiji Školski sat, a glavna tema emisije bila je Ekozadruga.

Naša televizijska pustolovina započela je dolaskom HRT-ova službena vozila i vozača. Bio je zaista neobičan doživljaj voziti se tim vozilom, imali smo osjećaj kao da smo slavne televizijske zvijezde s vlastitom limuzinom. Jedina razlika je bila ta što je ovo bio običan kombi. Pred zgradom HRT-a dočekala su nas dva djelatnika koja su nam poželjela dobrodošlicu i pomogli nam prenijeti naše proizvode  u studio. Do studija smo se vozili teretnim liftom što je također bio još jedan u nizu doživljaja. Ušli smo u studio prilično nesigurno, ne znajući što nas sve očekuje.