Blue Flower


Za dvanaestero učenika sedmih razreda je četvrtak (8.studenoga 2018.) bio značajan dan. Naime, posjetili smo Knjižnicu S.S.Kranjčevića te sudjelovali u kvizu Put do knjige  koji se ondje svake godine organizira u Mjesecu  hrvatske knjige. Osim naše grupe, tamo su bili i učenici iz OŠ Frana Krste Frankopana. Svaka škola je  bila podijeljena u dvije grupe, jedni su dobili pitanja i knjige iz kojih su trebali pronaći odgovore, a drugi su odgledali izložbu fotografija Sandra Đukića „Goli express“ koja se prikazuje u Galeriji  Prozori u knjižnici, a potom pisali sastavak nadahnut tim fotografijama.


Dojmili su nam se  prijateljski raspoloženi voditelji, a i protivnička škola. Svidjelo nam se pisanje sastavka, odgovaranje na pitanja, a najviše to što smo timski surađivali. Kviz je  proširio naše znanje o baštini i knjigama, a osobito o Golom otoku.

 


 Iako smo,  izgubili u kvizu zbog zadnje igre asocijacija, dobro smo se zabavili. Jedina zamjerka nam je to što nismo malo duže ostali. Drago nam je što smo sudjelovali u ovom kvizu te uživali okruženi knjigama i znanjem!

 

 

Ines Ćurt, Lucija Grubišić, Iva Galić,  7.a


 

Sastavak napisan nakon odgledane izložbe fotografija Sandra Đukića „Goli express“  koje prikazuju  današnje stanje na Golom otoku,  najvećem kažnjeničkom logoru za političke zatvorenike u Jugoslaviji.

 

Dnevnik Frane Horvata

 

24.12.1949.

Prošla su dva mjeseca otkako sam nasilu odvojen od svoje obitelji i odveden na  Goli otok. Ova protekla dva mjeseca se čine kao da su stoljeća. Ovdje sam doveden bez suđenja i bez ikakvog znanja o tome kamo  idem. Majka i otac su me odgojili tako da ljubim i poštujem svoju zemlju. Više ne znam što  misliti  o tome. Danas je Badnjak. Trebao bih osjećati blagdanski duh, no sve što mi ovo mjesto pruža je osjećaj tuge i samoće. Moju je samoću prekinuo dolazak novog zatvorenika, Tome. Tomo je grub u licu, ali barem nisam sam. Objasnio sam mu kako smo ovdje zatvoreni bez suđenja te da nam nema spasa.

6.1.1950.

Novi dan. I dalje sam zatvoren u četiri zida s prašnjavim madracima uz pokoju zraku sunca. Ja i Tomo uzaludno tražimo izlaz s ovog glupog otoka. U mojoj glavi vlada ludost.

13.2.1950.

Dosta mi je života. Počinjem gubiti volju za životom. Nemam razloga za živjeti. Tomo  je,  prije neki dan, sebi oduzeo život. A zašto  ne bih i ja...

 

 

Iva Galić, Ines Ćurt, Lucija Grubišić, Tia Tkalec, Karla Krištić, Mirta Šlehta (7.r.)