Blue Flower

 

 

 

 

 

Francuska organizacija Yahad-In Unum održala je Međunarodni seminar za učitelje (od 23. do 25.studenog 2018.) o holokaustu – Holokaust metcima, u  kojem je sudjelovalo 20 profesora iz Europe. Seminar je započeo u Parizu, a Hrvatsku smo predstavljale kolegica Mirna Kovačić, učiteljica povijesti i geografije iz Koprivnice te  moja malenkost. Ostali profesori bili  su iz Albanije, Estonije, Finske, Grčke, Italije, Francuske, Moldavije, Poljske, Švedske, Srbije, Španjolske i Mađarske. 

 

 

 


YIU je organizacija koja se bavi mapiranjem mjesta stradanja i prikupljanjem svjedočanstava preživjelih u masovnim streljanjima koje su počinile njemačke  Einsatzgruppen od 1941. do 1944.,  nad Židovima i Romima na prostorima bivšeg  SSSR-a. To su bile pokretne jedinice za ubijanje koje su okupljale Židove, izvodile ih iz sela, ubijale u masovnim grobnicama koje bi oni neposredno prije sami iskopali da bi zadnji korak bila pljačka njihove imovine. Ovaj dio holokausta, ubijanje metcima (ubijeno 1,5 - 2 milijuna Židova), bio je zanemaren jer su se povjesničari prvenstveno bavili genocidom u koncentracijskim logorima. YIU je dosad otkrio 2 580 mjesta masovnih grobnica i prikupio 6 274 svjedočanstava u  7 zemalja (Ukrajina, Bjelorusija, Rusija, Poljska, Rumunjska, Moldavija i Litva). Jasno je da je  svjedoka tih  masovnih ubijanja sve manje zbog protoka vremena. Druga dva dana,  seminar se održavao u Memorijalnom muzeju II. svjetskog rata u Caenu,  u Normandiji koji je zapravo najveći muzej mira u Francuskoj. Tamo  smo slušali predavanja o genocidu nad Romima kojih je u Europi 1939.  bilo oko 1 milijun. Oni  su također stradali u  logorima smrti, masovnim strijeljanjima,  deportacijama (1942. iz Rumunjske je  u Transnistriju  upućeno oko 25 000 Roma na marš smrti, od čega je 6 000 preživjelo i vratilo se kasnije u Rumunjsku).  Broj romskih žrtava teško je utvrditi zbog njihova nomadskog načina života (između 50 000 i 200 000). 

 

 Sam muzej izgrađen je iznad 70 metara dugog tunela koji je služio kao sjedište Wilhelma  Richtera,  zapovjednika 716. njemačke pješačke jedinice za Normandiju. Grad Caen je prilikom iskrcavanja na Normandiju potpuno uništen,  kao i ostalih 30 gradova  što se smatralo manjom žrtvom,  nego daljnja  okupacija Europe.  „Ne možeš napraviti omlet ako ne razbiješ jaje“,  rekli  bi Francuzi  o tom događaju.  Posjetili smo i najdužu Omaha plažu gdje je bilo najviše žrtava na Dan D (11 000 žrtava, naspram 100  žrtava na Utah plaži)  prilikom iskrcavanja američkih, kanadskih i britanskih vojnika kako bi se otvorilo zapadno bojište u Europi. Obilazak smo završili posjetom grobljima. 1950. Francuska je Njemačkoj ustupila komad zemlje za otprilike  20 000 njemačkih vojnika koji su stradali u bitkama za Normandiju,  kao znak pomirenja. To groblje ljeti posjećuju i održavaju njemački srednjoškolci. Na američkom groblju, koje je puno veće i impresivnije, pokopani su ostaci 10 000 vojnika,  pokapanja su započela 1947.  Na groblju je zakopana i vremenska kapsula s porukama američkih vojnika koja će biti otkopana 6. lipnja 2044.,  na stotu obljetnicu iskrcavanja u Normandiji. Izračunajte koliko  ćete godina imati… Posjet grobljima, a ujedno i cijeli Seminar,  nosio je u sebi simboliku i poruku o pomirbi, opraštanju te besmislici ratovanja koju smo dužni prenositi našim učenicima.

 

 

   Snježana Latinčić, profesor povijesti i geografije