Blue Flower


Poremećaji uzimanja hrane predstavljaju poteškoće u prehrambenom ponašanju.

Poremećaje u prehrani ponekad je teško prepoznati, pogotovo kada se tek krenu pojavljivati prvi simptomi. Naime, osoba provodi strogu dijetu, jede premalo ili previše, a nikad nije zadovoljna svojim izgledom. Glavni su simptomi poremećaja u prehrani poremećen odnos prema hrani, negativna slika o svom tijelu i narušeno samopoštovanje.

Ponašanja koja nam mogu biti znakovi upozorenja: držanje stroge dijete, osjećaj krivnje nakon obroka, iracionalan strah od debljanja, iskrivljena slika vlastitog tijela, pretjerano vježbanje, opterećenost hranom, prejedanje, pretjerano kontroliranje unosa hrane, povraćanje nakon obroka, česti odlasci na toalet nakon jela (namjerno izazivanje povraćanja), jedenje u tajnosti, nagle promjene u težini, povlačenje u sebe, depresija ili anksioznost, česte promjene raspoloženja.

Simptomi poremećaja u prehrani javljaju se  postepeno, a osoba ih pod svaku cijenu pokušava sakriti. Kako se simptomi s vremenom razvijaju, osoba gubi kontrolu nad svojom prehranom, zbog čega nepromišljeno odbija hranu ili previše hrane unosi u organizam.


Uzroci poremećaja uzimanja hrane

Smatra se da su prisutni biološkipsihološki i sociokulturni uzroci.

Biološki uzroci: sklonost debljanju, povijest poremećaja uzimanja hrane u obitelji, pojava depresije u obitelji.

Psihološki uzroci: perfekcionizam, emocionalna nestabilnost, nisko samopoštovanje, depresija, anksioznost, poremećeni odnosi unutar obitelji.

Sociokulturni uzroci: pritisak društva, medijska slika idealnog izgleda, nerealni zahtjevi i očekivanja.


Kada se javljaju poremećaji uzimanja hrane?

Poremećaji uzimanja hrane uglavnom se javljaju u mlađoj životnoj dobi ili adolescenciji.

Pokazalo se da su poremećaji prehrane najčešći u adolescenata, koji su često medijski napadnuti sa svih strana savršenim i poželjnim slikama tijela. Većina je tih slika nerealna i idealizirana, što većina mladih ne prepoznaje u svojoj dobi.

Česti su i poremećaji u prehrani u djece koji se mogu uočiti u odbijanju hrane ili prejedanju. Takve su poteškoće u prehrani uglavnom prolazne, pogotovo kada se javljaju kod male djece.


Osnovne vrste poremećaja uzimanja hrane

Anoreksija

Anoreksija je poremećaj uzimanja hrane  kod kojega je slika o tijelu potpuno iskrivljena, a doslovno znači nedostatak apetita. Osoba se osjeća debelo ili smatra jedan dio tijela izrazito debelim, zbog čega poduzima sve kako bi skinula višak kilograma koji zapravo ne postoji. Iskrivljena slika vlastitog tijela rezultira izgladnjivanjem što može dovesti do smrti. Kod anoreksije, osoba trajno ograničava kalorijski unos kako bi smanjila tjelesnu težinu, a uz to ju obuzima i strah da će dobiti na težini.

Bulimija

Bulimiju karakterizira unos količine hrane koji je znatno veći od uobičajenog te namjerno povraćanje nakon obroka. Kod bulimije, osoba gubi kontrolu nad jedenjem, zbog čega ima potrebu sama izazvati povraćanje jednom tjedno tijekom tri mjeseca.

Osobe koje boluju od bulimije često osjećaju sram ili krivnju zbog pojedene hrane, a umjesto povraćanja mogu gladovati ili pretjerano vježbati.

Ono što često može biti glavni pokazatelj da osoba boluje od bulimije su njezini zubi koji su žute boje i uglavnom u izrazito lošem stanju. Uzrok tom stanju je povraćanje, odnosno želučana kiselina koja nagriza zubnu caklinu.

Liječenje poremećaja uzimanja hrane

Najvažniji oblik liječenja kod poremećaja u prehrani je  psihoterapija koja radi na emocijama, samopoštovanju i suočavanju s problemima te uspostavljanju zdravog životnog stila. Važnu ulogu u liječenju imaju psihijatri, nutricionisti i liječnici koji prate cjelokupno zdravstveno stanje osobe kako bi joj osigurali što kvalitetniju pomoć. Korisne su i psihoedukativne radionice, kreativne radionice, grupe podrške i samopomoći te terapije opuštanja.

Rana intervencija kod poremećaja u prehrani povećava vjerojatnost uspješnog liječenja i brzog oporavka. Svakako treba uzeti u obzir da je oporavak proces koji će potrajati neko vrijeme, zbog čega je izrazito važna podrška obitelji i prijatelja koji mogu znatno utjecati na trajanje oporavka.

 

 

 

 Iva Žodan,  školski  psiholog


Korisne informacije:

www.anoreksija-bulimija.info – popis stručnjaka u Hrvatskoj koji se bave tretmanom oboljelih od poremećaja hranjenja

Centar za poremećaje hranjenja BEA www.centarbea.hr, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Klinika za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice (prijem mlađih od 18 godina)

Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, KBC Zagreb (prijem mlađih od 18 godina)

Zavod za personologiju i poremećaje hranjenja, KBC Zagreb (prijem starijih od 18 godina) Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” www.stampar.hr; www.zdravljezasve.hr

Preporučena literatura:

• Costin, C. (2010.), Poremećaji prehrane: 100 pitanja i odgovora,  Zagreb, Mozaik knjiga.

• Claude-Pierre, P. (2000.), Tajni jezik poremećaja u prehrani,  Zagreb, Miš.