Blue Flower


Tijekom jeseni  2018.   profesorica  biologije je  sa svojom Eko grupom  izrađivala  terarij za malena stvorenja koja smo trebali udomiti i smjestiti u našoj školi. U početku nikome nije bilo jasno o kojim se stvorenjima radi. Ubrzo smo svi saznali! Radilo se o malenim kukcima- paličnjacima.

 Kada ih je profesorica smjestila u njihov novi dom,  svi smo se iznenadili vidjevši  kako  su ti kukci profesionalni majstori mimikrije – izgledaju baš poput prave žive grančice. Kada smo primijetili jednog, svi ostali su postali vidljivi. Malena su se bića smjestila u našoj školi  kako bi ih svi učenici mogli promatrati i proučavati u njihovom kretanju te načinu života. Selidba im nije teško pala,  već su se svi vrlo lako prilagodili životu u učionici. Svakoga im se dana u terarij stavlja svježa hrana (listovi kupine, divlje ruže) i uvijek imaju sve potrebno za neometan život. Često ih prskamo vodom jer ovi kukci vole vlagu, osobito prilikom presvlačenja. Zanimljivo je da se svaki tjedan u terariju  pojavi novi potomak vještih kukaca. Budući  da paličnjaci kao vrsta  žive dosta kratko, ženka na mjesec polegne do 200 jajašaca, tako da ih nikada ne pofali. Razmnožavaju se partenogenezom, posebnim oblikom razmnožavanja u kojem se nova jedinka razvija iz neoplođene jajne stanice, tako da su svi potomci klonovi  i uglavnom ženke. Mogu se držati kao kućni ljubimci, no trebaju imati sve pogodne uvjete,  kao i u Vijetnamu  gdje im je prirodno stanište.

Vrlo smo veseli što su nam došli i nadamo se kako će kod nas  biti što dulje, a učenici koji su dobili priliku upoznati ovu sasvim posebnu vrstu iskoristit će njihov boravak kod nas kako bi o njima što više naučili.


Ovim putem  želim, u ime svih učenika,  zahvaliti profesorici Valentini Ćukušić  što nam je omogućila ovo, sasvim novo i posebno, iskustvo.

 

 

 

                                                                                                Jurica Pakračić, 7.a