Blue Flower

 Akcija prikupljanja  starog/rabljenog tekstila organizirana je u našoj školi prvi put ove školske godine 22.studenog. 2017., a drugi put 24.travnja 2018.  Budući da je ovo stvarno novost što se tiče ekoaktivnosti u našoj školi, razgovarali smo s našom školskom ekokoordinatoricom, prof.Vesnom Vukojević koja nam je sve objasnila. Navodimo njezine riječi: „  Akciju je pokrenula Socijalna zadruga Humana nova u okviru  Europskog tjedna smanjenja otpada s, prema našem saznanju, ekoškolama u gradu Zagrebu. Ciljevi akcije su upoznati mlade, a preko njih i njihove roditelje, s mogućnošću ponovne upotrebe i recikliranja, ne samo papira, plastike, metala, nego i tekstila u čijoj se proizvodnji koristi mnogo energije, ali i velike količine kemikalija. I jedno i drugo onečišćuje naš planet, ali i poskupljuje proizvodnju tekstila.

 

Kako je ovo prva takva akcija, nismo mjerili masu prikupljenog tekstila   jer ga nismo prodavali,  već donirali. Ono što smo saznali od članova Humane nove jest podatak da je samo jedna škola u Zagrebu prikupila više tekstila od nas.

Provođenje ove akcije bilo nam je s jedne strane novost (jer rabljeni tekstil još nismo prikupljali), a s druge strane – već niz godina organiziramo prikupljanje starog papira i praznih baterija  pa imamo uhodane načine organizacije takvih akcija. Novost su ovaj put bili i partneri – Socijalna zadruga Humana nova  - s kojima smo prvi put surađivali, ali sve dogovoreno, funkcioniralo je besprijekorno. Znači,  dogovorili smo datum u okviru Europskog tjedna smanjenja otpada, od Humane nove dobili plakate za promoviranje akcije, napravili i podijelili letke kojima učenike i roditelje pozivamo na sudjelovanje, te dogovorili odvoz prikupljenog tekstila istoga dana jer nemamo skladišnog  prostora. Posebna pohvala učenicama 7. i 8. razreda koje su volontirale u akciji i  pobrinule su se da sve protječe bez problema.

Kao ekoškola ponosni smo što su naši učenici i roditelji sudjelovanjem u akciji pokazali da prepoznaju vrijednosti očuvanja okoliša kao svoje. To nam  još jednom potvrđuje da i učitelji ove škole jako dobro provode ciljeve ekoškole u odgojnom i obrazovnom radu. Hvala  učiteljima i učenicima što nisu ovu akciju shvatili kao još jednu obavezu, nego kao mogućnost da prošire svoje  ekološko djelovanje.“

                                                                                           Josip Đurinić