Blue Flower

 

         

Dani otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta oduševili Male ekologe

Mjesecima unaprijed planiran posjet Malih ekologa naše škole Hrvatskom šumarskom institutu, neočekivano je urodio plodom.

Učiteljice Ljiljana Vugrinec, Marija Sandrić i Brankica Ivančić su odlučile Male ekologe počastiti brojnim radionicama i zanimljivostima koje pruža Hrvatski šumarski institut na manifestaciji Dani otvorenih vrata (17. svibnja 2018.). Tom prilikom su učenici trećih i četvrtih razreda  mogli pobliže upoznati i doživjeti kako gasiti vatru u ugroženim šumskim područjima, kako saditi ukrasno bilje, koji nametnici prijete lišću i kako izgledaju, kako i kojim instrumentima mjeriti šumska stabla, ali i bezbrižno se igrati te uživati u livadama, parku koji se prostire oko Instituta.

Za tu priliku je Hrvatski šumarski institut raspisao i natječaj „Šuma, čuvarica Zemlje“  za likovne i literarne radove i slikovnice, za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole. Učiteljica Ljiljana Vugrinec i knjižničarka Ljiljana Radovečki poslale su na natječaj likovne radove učenika trećih razreda i ekoslikovnicu „Školski dani Žirke Nemirke“. Ugodno smo se iznenadili kada smo saznali da je naša Žirka osvojila 1. mjesto u kategoriji slikovnice učenika viših razreda, a za nagradu smo dobili lijepo, ljekovito, ukrasno stablo ginko. Još mu samo moramo pronaći idealno mjesto u školskom okruženju da ga oplemeni, krasi i svjedoči o lijepom događaju.

Želimo mu dug i zelen život u našem školskom dvorištu...     

Knjižničarka Ljiljana Radovečki                                                                                                                                                                                                                     

 

 


 

 

19.travnja 2018. održan je Projektni dan u našoj ekoškoli “Vukomerec”. Ove godine bio je potpuno drugačije organiziran. U sportskoj dvorani izloženi su plakati različitih projekata i radionica koji su se odvijali tijekom školske godine, a u dvije učionice su voditelji i učenici prezentacijama predstavljali svoj projekte. Razveselilo nas je lijepo vrijeme pa su neki učenici dan proveli u prirodi, uz jezero Jarun. Opet smo, kao i svake godine, mogli birati u čemu i na koji način želimo sudjelovati  (Sportska muzejska baština, Projekt Slikovnica Žirka Nemirka, Prenamjena školskog namještaja, Čistoća okoliša, Volimo prirodu, Fraktali u prirodi,  Are electric cars our future?, Velike žene u Bibliji,  Gospodarstvo zavičaja,  Maksimir, Dan broja Pi, Da se ne zaboravi: pečemo domaće kolače, Novinarsko-informatička radionica, Prirodna kozmetika, ,,Bez čistog terena nema dobre igre!“ , Vode u zavičaju,  Rekreacijom do zdravlja, Projekt  drugih razreda: Zaštita i čuvanje voda,  Projekt Ivana Brlić-Mažuranić). Svima, voditeljma i učenicima koji su sudjelovali, čestitamo na trudu, kreativnosti te poticanju ekoloških aktivnost! One na ovakav način, iz školskih klupa ulaze u obitelji i  društvo te čine naš planet ljepšim. Ovo je dan kad cijela škola živi u posebnom, ekoduhu.  Nadamo se da će nas  još dugo  pratiti pod zelenom zastavom!

Ivan Karlović i Nika Anić, 8.b

 

 

 

 

 

 

 

                                                       

Postoje školski dani kojima se uvijek radujemo, koji za nas učenike znače nešto novo, odmak  od uobičajenog nastavnog dana...

Projektni dan ove školske godine je uistinu bio drukčiji. Naime, ove godine su se, za razliku od prethodnih godina, radionice/projekti   održavali  ranije, tijekom školske godine, a u srijedu 12.4.2017., na zadnji nastavni dan uoči proljetnih praznika,  predstavljeno  je sve što se radilo u radionicama i projektima. Predstavljanje je najčešće bilo u obliku plakata, prezentacije, pri čemu je važno istaknuti da su učenici samostalno izlagali te objašnjavali sve vezano uz faze i ciljeve projekta drugim učenicima te njihovim razrednicima koji su ih došli poslušati. Bilo je određeno vrijeme za sve razrede, od prvih do osmih , za razgledavanje po učionicama. U  svakoj učionici je bilo živo, moglo se  čuti i vidjeti puno toga zanimljivoga. Djecu je posebno veselilo što su dobivali zelene pečate, s logom naše škole, za svaku posjećenu radionicu u svoju malu papirnatu putovnicu. Oduševljeni smo raznolikošću tema i radionica , i ove godine bile  ekološke, a vjerujemo da su naše školske ekokoordinatorice, V.Vukojević i T.Švagelj, koje su organizirale ovaj dan, bile  zadovoljne. Posjetili smo sve radionice, u svakoj pronašli nešto zanimljivo, prepoznali trud učitelja voditelja te učenika koji su sudjelovali...

 Akcija prikupljanja  starog/rabljenog tekstila organizirana je u našoj školi prvi put ove školske godine 22.studenog. 2017., a drugi put 24.travnja 2018.  Budući da je ovo stvarno novost što se tiče ekoaktivnosti u našoj školi, razgovarali smo s našom školskom ekokoordinatoricom, prof.Vesnom Vukojević koja nam je sve objasnila. Navodimo njezine riječi: „  Akciju je pokrenula Socijalna zadruga Humana nova u okviru  Europskog tjedna smanjenja otpada s, prema našem saznanju, ekoškolama u gradu Zagrebu. Ciljevi akcije su upoznati mlade, a preko njih i njihove roditelje, s mogućnošću ponovne upotrebe i recikliranja, ne samo papira, plastike, metala, nego i tekstila u čijoj se proizvodnji koristi mnogo energije, ali i velike količine kemikalija. I jedno i drugo onečišćuje naš planet, ali i poskupljuje proizvodnju tekstila.

 

Kako je ovo prva takva akcija, nismo mjerili masu prikupljenog tekstila   jer ga nismo prodavali,  već donirali. Ono što smo saznali od članova Humane nove jest podatak da je samo jedna škola u Zagrebu prikupila više tekstila od nas.

Provođenje ove akcije bilo nam je s jedne strane novost (jer rabljeni tekstil još nismo prikupljali), a s druge strane – već niz godina organiziramo prikupljanje starog papira i praznih baterija  pa imamo uhodane načine organizacije takvih akcija. Novost su ovaj put bili i partneri – Socijalna zadruga Humana nova  - s kojima smo prvi put surađivali, ali sve dogovoreno, funkcioniralo je besprijekorno. Znači,  dogovorili smo datum u okviru Europskog tjedna smanjenja otpada, od Humane nove dobili plakate za promoviranje akcije, napravili i podijelili letke kojima učenike i roditelje pozivamo na sudjelovanje, te dogovorili odvoz prikupljenog tekstila istoga dana jer nemamo skladišnog  prostora. Posebna pohvala učenicama 7. i 8. razreda koje su volontirale u akciji i  pobrinule su se da sve protječe bez problema.

Kao ekoškola ponosni smo što su naši učenici i roditelji sudjelovanjem u akciji pokazali da prepoznaju vrijednosti očuvanja okoliša kao svoje. To nam  još jednom potvrđuje da i učitelji ove škole jako dobro provode ciljeve ekoškole u odgojnom i obrazovnom radu. Hvala  učiteljima i učenicima što nisu ovu akciju shvatili kao još jednu obavezu, nego kao mogućnost da prošire svoje  ekološko djelovanje.“

                                                                                           Josip Đurinić

 


 

 

                                       

                                                                  ZDRAVI DORUČAK U NAŠOJ ŠKOLI

 

                                        

    

     23. rujna. 2016., nakon prvog školskog sata, učenici prvih razreda sa svojim učiteljicama (D.Toman, I.Trgovec, S.Golubić, D.Kovaček)  su se okupili u blagovaonici te zajedno  objedovali zdravi doručak i to pod geslom  Imam pravo jesti zdravo!

 

   

  Naime, već drugu godinu, naša škola (kao jedna od dviju u Zagrebu) je domaćin ovom hvale vrijednom projektu.