Blue Flower


Projektni dan 2019.


Godinama, kao članovi međunarodne zajednice ekoškola, provodimo  ekološke akcije u našoj školi tijekom školske godine. Osim skupljanja starog papira, baterija, tekstila, jedan je dan u godini posvećen projektima koji  oživljavaju ekološke teme na praktičnoj i teorijskoj razini. Svake godine učenicima budu ponuđene brojne i raznovrsne radionice u kojima se mogu kreativno izraziti i puno toga naučiti o očuvanju okoliša. Ovogodišnji Projektni dan je u znaku sunca, sadnje, zelenila. Neki učenici su s voditeljima radionica otišli u prirodu, a neki se bavili prirodom  u školi, školskom dvorištu i vrtu. Novost je što su nam se u akcijama koje nudi ovaj dan pridružili i roditelji učenika naše škole. Tako su sudjelovali u pripremama za bojenje školskih  svlačionica  te u akciji uređivanja školskih vrtova. Hvala svima! Onima koji su svojim radom, vještinama, entuzijazmom, a i donacijama raznih sadnica, učinili prostor naše škole ljepšim.

Autor fotografija: K.Ćutić


Razgovor s ravnateljem povodom Projektnog dana

Povodom  Projektnog dana 2019.  odlučili smo razgovarati s ravnateljem naše škole,  prof. Zdravkom Dominikom.

Po koji se put Projektni dan održava u našoj školi?

Održava se svake godine povodom  Dana planeta Zemlje koji je 22. travnja  i to sve jer smo u obitelji međunarodnih ekoškola, organiziramo ga  već  15 godina.

 Što znači  Projektni  dan za ekoškolu?

Radi se u programu koji provodi  Udruga Lijepa Naša čiji smo članovi od 2004.  Ovaj dan je sastavni dio projekta.

Ovaj Projektni dan je poseban po tome što su uključeni i roditelji učenika,  recite nam nešto o tome.

Želja Vijeća roditelja je bila da se i roditelji  uključe u Projektni  dan te da  i oni sudjeluju u radionicama, naprimjer, oni će saditi cvijeće i uređivali su svlačionice.

Smatrate li Vi, kao profesor Geografije,  da ekološka kriza utječe na budućnost Zemlje?

Svakako utječe,  čovječanstvo je narušilo naš planet, postoje brojni  ispušni plinovi koji zagađuju vodu, zemlju i zrak te su narušili ekoravnotežu. Tome svjedoče klimatske promjene koje nas zahvaćaju.

U koju biste se radionicu uključili da ste učenik?

Uključio bih se na radionicu koja je negdje vani na zraku, u prirodi jer se tako može bolje upoznati priroda i brojni parkovi prirode.

Što biste poručili učenicima za Projektni Dan?

 

Danas nije običan dan, danas  školsko zvono ne zvoni. Nastava, budući da je projektna, je opuštenija, učenici će se osloboditi svakodnevne treme od ispitivanja i slično. Uskoro je i kraj ove nastavne godine pa iskoristite ovaj lijepi dan na neki način. Pridonesite svom znanju, ali  i školi.  Svima želim ugodan dan!     

     Razgovarali: M. Cesar, L. Iveković, B. Gelo     

 

 Tekst tipkala: Mihaela Lovrić


       

Autor fotografija: K.Ćutić     


     

 


Tijekom jeseni  2018.   profesorica  biologije je  sa svojom Eko grupom  izrađivala  terarij za malena stvorenja koja smo trebali udomiti i smjestiti u našoj školi. U početku nikome nije bilo jasno o kojim se stvorenjima radi. Ubrzo smo svi saznali! Radilo se o malenim kukcima- paličnjacima.

 Kada ih je profesorica smjestila u njihov novi dom,  svi smo se iznenadili vidjevši  kako  su ti kukci profesionalni majstori mimikrije – izgledaju baš poput prave žive grančice. Kada smo primijetili jednog, svi ostali su postali vidljivi. Malena su se bića smjestila u našoj školi  kako bi ih svi učenici mogli promatrati i proučavati u njihovom kretanju te načinu života. Selidba im nije teško pala,  već su se svi vrlo lako prilagodili životu u učionici. Svakoga im se dana u terarij stavlja svježa hrana (listovi kupine, divlje ruže) i uvijek imaju sve potrebno za neometan život. Često ih prskamo vodom jer ovi kukci vole vlagu, osobito prilikom presvlačenja. Zanimljivo je da se svaki tjedan u terariju  pojavi novi potomak vještih kukaca. Budući  da paličnjaci kao vrsta  žive dosta kratko, ženka na mjesec polegne do 200 jajašaca, tako da ih nikada ne pofali. Razmnožavaju se partenogenezom, posebnim oblikom razmnožavanja u kojem se nova jedinka razvija iz neoplođene jajne stanice, tako da su svi potomci klonovi  i uglavnom ženke. Mogu se držati kao kućni ljubimci, no trebaju imati sve pogodne uvjete,  kao i u Vijetnamu  gdje im je prirodno stanište.

Vrlo smo veseli što su nam došli i nadamo se kako će kod nas  biti što dulje, a učenici koji su dobili priliku upoznati ovu sasvim posebnu vrstu iskoristit će njihov boravak kod nas kako bi o njima što više naučili.


Ovim putem  želim, u ime svih učenika,  zahvaliti profesorici Valentini Ćukušić  što nam je omogućila ovo, sasvim novo i posebno, iskustvo.

 

 

 

                                                                                                Jurica Pakračić, 7.a

   

 


 

 

19.travnja 2018. održan je Projektni dan u našoj ekoškoli “Vukomerec”. Ove godine bio je potpuno drugačije organiziran. U sportskoj dvorani izloženi su plakati različitih projekata i radionica koji su se odvijali tijekom školske godine, a u dvije učionice su voditelji i učenici prezentacijama predstavljali svoj projekte. Razveselilo nas je lijepo vrijeme pa su neki učenici dan proveli u prirodi, uz jezero Jarun. Opet smo, kao i svake godine, mogli birati u čemu i na koji način želimo sudjelovati  (Sportska muzejska baština, Projekt Slikovnica Žirka Nemirka, Prenamjena školskog namještaja, Čistoća okoliša, Volimo prirodu, Fraktali u prirodi,  Are electric cars our future?, Velike žene u Bibliji,  Gospodarstvo zavičaja,  Maksimir, Dan broja Pi, Da se ne zaboravi: pečemo domaće kolače, Novinarsko-informatička radionica, Prirodna kozmetika, ,,Bez čistog terena nema dobre igre!“ , Vode u zavičaju,  Rekreacijom do zdravlja, Projekt  drugih razreda: Zaštita i čuvanje voda,  Projekt Ivana Brlić-Mažuranić). Svima, voditeljma i učenicima koji su sudjelovali, čestitamo na trudu, kreativnosti te poticanju ekoloških aktivnost! One na ovakav način, iz školskih klupa ulaze u obitelji i  društvo te čine naš planet ljepšim. Ovo je dan kad cijela škola živi u posebnom, ekoduhu.  Nadamo se da će nas  još dugo  pratiti pod zelenom zastavom!

Ivan Karlović i Nika Anić, 8.b

 

 

 

 

 

 

 

 

         

Dani otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta oduševili Male ekologe

Mjesecima unaprijed planiran posjet Malih ekologa naše škole Hrvatskom šumarskom institutu, neočekivano je urodio plodom.

Učiteljice Ljiljana Vugrinec, Marija Sandrić i Brankica Ivančić su odlučile Male ekologe počastiti brojnim radionicama i zanimljivostima koje pruža Hrvatski šumarski institut na manifestaciji Dani otvorenih vrata (17. svibnja 2018.). Tom prilikom su učenici trećih i četvrtih razreda  mogli pobliže upoznati i doživjeti kako gasiti vatru u ugroženim šumskim područjima, kako saditi ukrasno bilje, koji nametnici prijete lišću i kako izgledaju, kako i kojim instrumentima mjeriti šumska stabla, ali i bezbrižno se igrati te uživati u livadama, parku koji se prostire oko Instituta.

Za tu priliku je Hrvatski šumarski institut raspisao i natječaj „Šuma, čuvarica Zemlje“  za likovne i literarne radove i slikovnice, za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole. Učiteljica Ljiljana Vugrinec i knjižničarka Ljiljana Radovečki poslale su na natječaj likovne radove učenika trećih razreda i ekoslikovnicu „Školski dani Žirke Nemirke“. Ugodno smo se iznenadili kada smo saznali da je naša Žirka osvojila 1. mjesto u kategoriji slikovnice učenika viših razreda, a za nagradu smo dobili lijepo, ljekovito, ukrasno stablo ginko. Još mu samo moramo pronaći idealno mjesto u školskom okruženju da ga oplemeni, krasi i svjedoči o lijepom događaju.

Želimo mu dug i zelen život u našem školskom dvorištu...     

Knjižničarka Ljiljana Radovečki                                                                                                                                                                                                                     

 

 


 

 Akcija prikupljanja  starog/rabljenog tekstila organizirana je u našoj školi prvi put ove školske godine 22.studenog. 2017., a drugi put 24.travnja 2018.  Budući da je ovo stvarno novost što se tiče ekoaktivnosti u našoj školi, razgovarali smo s našom školskom ekokoordinatoricom, prof.Vesnom Vukojević koja nam je sve objasnila. Navodimo njezine riječi: „  Akciju je pokrenula Socijalna zadruga Humana nova u okviru  Europskog tjedna smanjenja otpada s, prema našem saznanju, ekoškolama u gradu Zagrebu. Ciljevi akcije su upoznati mlade, a preko njih i njihove roditelje, s mogućnošću ponovne upotrebe i recikliranja, ne samo papira, plastike, metala, nego i tekstila u čijoj se proizvodnji koristi mnogo energije, ali i velike količine kemikalija. I jedno i drugo onečišćuje naš planet, ali i poskupljuje proizvodnju tekstila.

 

Kako je ovo prva takva akcija, nismo mjerili masu prikupljenog tekstila   jer ga nismo prodavali,  već donirali. Ono što smo saznali od članova Humane nove jest podatak da je samo jedna škola u Zagrebu prikupila više tekstila od nas.

Provođenje ove akcije bilo nam je s jedne strane novost (jer rabljeni tekstil još nismo prikupljali), a s druge strane – već niz godina organiziramo prikupljanje starog papira i praznih baterija  pa imamo uhodane načine organizacije takvih akcija. Novost su ovaj put bili i partneri – Socijalna zadruga Humana nova  - s kojima smo prvi put surađivali, ali sve dogovoreno, funkcioniralo je besprijekorno. Znači,  dogovorili smo datum u okviru Europskog tjedna smanjenja otpada, od Humane nove dobili plakate za promoviranje akcije, napravili i podijelili letke kojima učenike i roditelje pozivamo na sudjelovanje, te dogovorili odvoz prikupljenog tekstila istoga dana jer nemamo skladišnog  prostora. Posebna pohvala učenicama 7. i 8. razreda koje su volontirale u akciji i  pobrinule su se da sve protječe bez problema.

Kao ekoškola ponosni smo što su naši učenici i roditelji sudjelovanjem u akciji pokazali da prepoznaju vrijednosti očuvanja okoliša kao svoje. To nam  još jednom potvrđuje da i učitelji ove škole jako dobro provode ciljeve ekoškole u odgojnom i obrazovnom radu. Hvala  učiteljima i učenicima što nisu ovu akciju shvatili kao još jednu obavezu, nego kao mogućnost da prošire svoje  ekološko djelovanje.“

                                                                                           Josip Đurinić