Blue Flower

 

21. studenog 2018., jedna sasvim posebna srijeda. Moji prijatelji i ja, pod vodstvom naše profesorice iz biologije, Valentine Ćukušić, zaputili smo se u Hrvatski prirodoslovni muzej na zanimljivu radionicu CSI: Zločin u kokošinjcu.

 

Došavši u muzej, najprije smo pogledali zanimljivu multimedijsku prezentaciju o DNA molekuli i njezinoj svrsi u općem postojanju živih bića. Ta me se prezentacija jako dojmila, puno sam naučila te ponovila što sam znala otprije. Nakon odgledane prezentacije, upoznali smo se s procesom elektroforeze. Naša je voditeljica kapnula kap plave, kap crvene, dobivši ljubičastu boju. Htjela nam je dokazati kako će iz ljubičaste ponovno dobiti plavu i crvenu. Nisam joj baš vjerovala, ali budući da je znanstvenica, sve je bilo moguće. Dok se događao proces elektroforeze, došlo je naše vrijeme da se dokažemo i napravimo jedan eksperiment. Naš je zadatak bio pomoću kuhinjskih potrepština izdvojiti DNA iz banane. Saznali smo da čovjek i banana dijele 60% iste DNA. U zgnječenu bananu dodali smo malo vode, sol, sok od ananasa te alkohol, ubrzo smo vidjeli sitne bijele nakupine kako se formiraju na stijenci epruvete. To je bila izolirana DNA molekula. Kada je eksperiment bio gotov, voditeljica nam je pokazala izdvojenu plavu i crvenu boju iz ljubičaste. Svi smo bili zadivljeni i pitali smo se kako je to moguće. Zatim je došlo vrijeme za glavnu stvar, ušli smo u kokošinjac iz kojeg je netko ukrao jadnu kokicu Pepicu, a vlasnik je bio jako tužan. Odlučili smo na jedan dan postati forenzičari i pronaći krivca. Prvo smo u kokošinjcu, na mjestu zločina, pronašli trag pa smo iz njega izdvojili dlake, što nam moglo biti dovoljno da pronađemo krivca. U malim epruvetama je stajala dlaka krivca te njegov DNA. 

 

 

 

Nakon toga smo izolirali DNA krivca i PCR reakcijom ciljani gen umnožili mnogo puta, tako da smo mogli pročitati slijed nukleotida (nukleotid je osnovna građevna jedinica nukleinske kiseline: DNA). Ali nama to nije ništa značilo pa smo se zaputili u čuvenu „banku gena“. Prema slijedu nukleotida, saznali smo da je krivac bila lasica. Dobili smo nalog za njeno uhićenje te smo ju ubrzo i pronašli u postavu Muzeja. Nakon završene potrage, opustili smo se uz zabavne i edukativne igre vezane uz nasljeđivanje i DNA molekulu.

 

 
     
 

 

Posjet Hrvatskom  prirodoslovnom  muzeju  te ova radionica mi se jako svidjela. Bila je zabavna, poučna i zanimljiva. Ovo nije bila obična radionica na  kojoj samo učiš, ovo je bila i neka vrsta zabave.

Karla Vokal, 8.a