Blue Flower

 

Jedna od najvećih zanimljivosti vezanih uz matematiku je broj pi. Matematičari i znanstvenici bi rekli da je to “ transcendentan realni broj, zadan kao omjer opsega i dijametra bilo koje kružnice, približna mu je vrijednost 3,14159…“ Naziva se još i Ludolfov broj.

 

 

 

 

Upravo o tom zanimljivom te „beskrajnom“ broju se puno govorilo tijekom ove školske godine. U velikom   projektu  obilježavanja Dana broja pi  sudjelovalo je 26 učenika petih i sedmih razreda pod vodstvom profesorice matematike Nataše Ostojić. Proveden je kroz niz radionica u kojima se istraživalo  o zanimljivostima vezanim uz taj broj,  vezi između broja pi i  pite, primjeni  tog broja u matematici u osnovnoj školi, čak  o Albertu Einsteinu koji je bio inspiracija onima koji se vole izražavati crtežima i skulpturom. Sve su  svoje radove prikazali na plakatima i organizirali izložbu otvorenu od 12. do 20. 4. 2018. Broj pi, zaokružen na dvije decimale iznosi  3.14  pa je datum 14.3. određen kao međunarodni Dan broja pi.  Toga dana je i rođendan poznatog znanstvenika Alberta Einsteina, svjetski poznatog njemačkog fizičara-teoretičara i najistaknutijeg začetnika novog doba u fizici. 

Broj pi se najviše koristi za računanje opsega, površina i volumena zaobljenih geometrijskih likova i tijela, osobito za računanje krugova. Otkada je poznat  taj broj?  Iako je poznato da  postoji već 4000 godina i da su ga koristili  Babilonci, tek je 1706. godine grčko slovo pi odabrano kao simbol ovog broja (3.14). Učinio je to engleski matematičar William Jones. Obično se kaže da je broj pi jednak 3.14, međutim, to nije točno. Broj pi ima beskonačno mnogo decimala koje se ne ponavljaju.  Ima li svih brojki/znamenki jednako često u tom broju? Nema. Naime,najčešće se ponavlja broj 1. Pohvala ovom projektu koji nas je mnogočemu naučio i pokazao nam da matematika ima svoje zagonetne strane! 

 Nika Anić i Ivan Karlović,  8.b