Blue Flower


DEBATA OSMIH RAZREDA


 

10. travnja 2019.  u učionici Tehničke kulture održana je debata  Ima li zabave bez alkohola?  s članovima Hrvatskog debatnog društva za učenike osmih razreda naše škole.


Cilj ove debate je podizanje svijesti mladih o štetnosti konzumiranja alkohola. Debatirali su članovi Hrvatskog debatnog društva u dvije skupine koje su zagovarale suprostavljene teze. Jedna skupina je branila tezu da nema prave zabave bez alkohola što potvrđuju argumentom da se lakše ljudi međusobno upoznavaju ako se zabavljaju uz alkohol. Druga skupina argumentirala je da alkohol nema veze sa zabavom i da, ukoliko pijemo, bismo trebali piti u malim količinama da ne bi došlo do  prometnih nesreća, tučnjava, zdravstvenih tegoba i sl. Saznali smo da roditelji ne bi trebali mladima zabranjivati alkohol jer će im tek onda postati zanimljiv i opasan, nego moraju kontrolirati njihovo konzumiranje alkohola.


Nakon debate svatko je imao svoj stav o tome. Ja smatram da je zabava moguća i bez alkohola jer je život bez alkohola zdraviji.

                                                                                                                                                     Martina Čolić


 

 

 

 


GLAZBENA RADIONICA  RECIKLASIČARI ZA LJEPŠU NAŠU


Glazbeno-edukativna radionica „Reciklasičari za ljepšu našu“ s  temom „Nismo za bacit“ održala se u našoj školi 13. ožujka 2019. U radionici, koju je vodila glumica Petra Težak i skladatelj / glazbeni producent Bojan Rokvić, sudjelovalo je osmero učenika viših razreda (među njima i ja) te prof. glazbene kulture Tomislav Leko. Nakon što smo pripremili učionicu za rad, svi smo zajedno stali u krug i međusobno se predstavili. Voditeljica nam je nakon toga pokazala različite vrste smeća i otpada koje mogu proizvoditi različite zvukovne boje. Podijelili smo se u tri grupe, svaka je imala određeni otpadni materijal, grupa s plastičnim vrećicama koje proizvode šuštavi zvuk, grupa s plastičnim bocama ispunjenim kamenčićima koje zvuče poput zvečke te grupa s praznim plastičnim bocama i limenim poklopcima koji  zvuče kao bubnjevi. Voditeljica Petra se nalazila u sredini našeg kruga i pokazivala nam je različite znakove rukama koji su označavali glasnoću, duljinu, brzinu i ritam sviranja na našim instrumentima (otpadnom materijalu). Na taj način je ona bila naša dirigentica, a mi njezin smećarski orkestar


Fotografija: RECIKLASIČARI                                                    

Autor fotografije:  P. Težak   


 Nakon male probe, počeli smo svirati prateći znakove naše dirigentice, a u drugom sviranju nas je snimao naš glazbeni producent Bojan. Zatim smo odslušali snimljeni glazbeni materijal, moram priznati da je bilo stvarno fora ono što smo odsvirali. Bojan je, na svojem snimaču i mikseti, naš glazbeni uradak malo dorađivao i mijenjao pa je na trenutke na snimci zvučalo kao da pada kiša (zvuk plastičnih vrećica), na trenutke je zvučalo kao da smo odsvirali nekakav ples afričkih plemena (zvuk plastičnih boca i limenih poklopaca), a u jednom trenutku nam se učinilo kao da čujemo zvuk vlaka na tračnicama (zvuk ispunjenih i praznih plastičnih boca). Na kraju smo se svi zajedno fotografirali te zahvalili voditeljima na odličnoj radionici! Ako imaš vrećicu, kutijicu, plastičnu bocu ili bilo kakvu vrstu otpadnog materijala, možeš i ti pokušati  napraviti svoj glazbeni hit!

Tena Mikić, 5.a


 

 

 

 

U  Osnovnoj školi „Vukomerec“,  kao i u drugim školama, održala se 6. prosinca 2018. Večer matematike. Svi učenici i  njihovi bližnji mogli  su doći u učionice (raspoređene po razredima) te se zabaviti  rješavajući razne matematičke zadatke i igre pri čemu  su im pripomagali  voditelji centara (učenici) i ostali prisutni  učitelji.

 

 

 

Petak (7. prosinca 2018.) je za učenike prvih razreda bio najslađi dan u cijeloj školskoj godini! Na dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, zasladili su se medom, najzdravijom slasticom.

 

 

 

21. studenog 2018., jedna sasvim posebna srijeda. Moji prijatelji i ja, pod vodstvom naše profesorice iz biologije, Valentine Ćukušić, zaputili smo se u Hrvatski prirodoslovni muzej na zanimljivu radionicu CSI: Zločin u kokošinjcu.